Кухар

Код професії за державним класифікатором України –  5122

Термін навчання – 4 роки

Кваліфікація – кухар 3, 4, 5 розрядів

Специфічні вимоги:

  • вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства;
  • стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993);
  • медичні обмеження.

Майстерність кухаря полягає в умінні поєднувати різні смаки, використовувати широку гаму смакових відтінків і ароматів.

Кухар повинен уміти виготовляти та порціонувати напівфабрикати з риби, яловичини, свинини, баранини. Здійснювати підготовку риби до теплової обробки. Готувати птицю для варіння та смаження. Готувати страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової обробки. Виготовляти холодні страви та закуски, соуси, гарніри, солодкі страви. Готувати тісто пісочне, заварне, бісквітне, листкове та вироби з нього. Готувати, оформляти та відпускати різноманітні дієтичні страви, страви для лікувального та лікувально-профілактичного харчування.