Муляр

Код професії за державним класифікатором України –  7122

Термін навчання – 3 роки

Кваліфікація – муляр 2-3, 4, 5 розрядів

Специфічні вимоги:

  • вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства;
  • стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993);
  • медичні обмеження.

          Сьогодні професія муляр шанована суспільством, адже саме він втілює у життя ідеї архітекторів та проєктувальників і відповідає за комфорт, зручність та довговічність будівель.

Муляр повинен знати основні властивості будівельних матеріалів і розчинів; гідроізоляційних матеріалів, що застосовують для ізоляції фундаментів та стін; прості системи кладки і перев’язки швів; правила роботи ручним та електричним інструментом; вимоги до якості цегляної кладки та збірних залізобетонних конструкцій, що монтуються і т.д.

Муляр повинен виконувати роботи по муруванню простих, складних конструкцій, будов, мостів і гідротехнічних споруд. Бере участь у зведенні та ремонті житлових будинків і інших споруджень із природних та штучних будівельних матеріалів.