Штукатур

Код професії за державним класифікатором України –  7133

Термін навчання – 3 роки

Кваліфікація – штукатур 2,3, 4, 5 розрядів

Специфічні вимоги:

  • вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства;
  • стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993);
  • медичні обмеження.

Штукатур – це робітник, який виконує оздоблювальний шар розчину на різноманітних конструкціях, щоб вирівняти поверхню або надати їй певної форми та фактури. Він вміє поважати працю тих, хто працював на об’єкті будівництва до нього, і тих, хто працюватиме після… Тому і до результатів власної праці його ставлення завжди відповідальне.

Штукатур готує розчини для різних видів штукатурки; робить розмітку поверхні і готує її для обштукатурювання; наносить штукатурку вручну і механізованими інструментами; обробляє обштукатурену поверхню і т.д.

Він є тим будівельним фахівцем, від якості роботи якого залежить, як буде виглядати будинок після введення його в експлуатацію. Досягається ж це завдяки таким морально-діловим чеснотам, як уважність та вміння працювати у колективі.