Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів

Код професії за державним класифікатором України –  7231

Термін навчання – 2 роки

Кваліфікація –  слюсар з ремонту колісних транспортних засобів 1-2, 3, 4 розрядів

Специфічні вимоги:

  • вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства;
  • стать: обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затвердженого наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993.
  • медичні обмеження.

Основними операціями, які виконує слюсар з ремонту колісних транспортних засобів є розбирання, ремонт, складання, регулювання, комплексне випробування відповідно до технічних умов експлуатації агрегатів і вузлів автомобілів різних марок.

Знаряддями праці фахівця можуть бути різноманітні ручні інструменти: ключі і викрутки, молотки, пасатижі, вимірювальні пристрої, пневматичне обладнання, стенди, електричні механізми та пристрої тощо.

Предметом праці слюсаря з ремонту колісних транспортних засобів є: колісні засоби, автомашини, їх агрегати, системи, механізми, окремі їх прилади, а також частини приладів і деталей.

Функції фахівця: встановити причини неполадок, розібрати несправні агрегати і вузли, замінити окремі деталі, знову провести їх зборку і закріплення на своїх місцях, змащення частин, укладання ліній бортової комунікації.

Отже, слюсар з ремонту колісних транспортних засобів повинен знати: будову і призначення автомобілів, що обслуговуються, технічні умови на ремонт, складання, випробування і регулювання особливо складних та відповідальних агрегатів, причини зносу сполучених деталей і способи їх виявлення і усунення, будову і принципи роботи випробувальних стендів.