Кравець

Код професії за державним класифікатором України –  7433

Термін навчання – 1,5 роки

Кваліфікація – кравець 2,3,4 розрядів

Специфічні вимоги:

  • вік: прийняття на роботу здійснюється після закінчення строку навчання відповідно до законодавства;
  • стать: чоловіча, жіноча (обмеження отримання професії по статевій приналежності визначається переліком важких робіт і робіт із шкідливими та небезпечними умовами праці, на яких забороняється використання праці жінок, затверджених наказом МОЗ України №256 від 29.12.1993);
  • медичні обмеження.

Кравець – це фахівець, який займається пошиттям одягу для різних категорій населення. У його обов’язки входить нарізка і з’єднання певних компонентів з тканини. Додатково, він підбирає тканину відповідно до призначення або побажанням клієнта, знімає мірки і допрацьовує річ в процесі виготовлення. Також кравець обметує край і петлі, пришиває фурнітуру, оформляє застібки, рукава і низ виробу. Робочим інструментарієм кравця здавна є голка, нитки і ножиці та швейна машинка. Важливі якості: терплячість, вміння концентруватися, відповідальність, наявність художнього смаку, акуратність, стресостійкість, зосередженість, тактовність, відмінний зір, комунікабельність, добре розвинена дрібна моторика.

Кравець повинен знати сучасні напрямки моди, особливості художнього оформлення, а також  володіти технологією конструювання та розкрою.